T-Mobile: A DVB-H halott

2008.07.20. 11:52 vbence

Sport Nem mai hír, de azért itt helye. Történt ugyanis, hogy a Deutsche Telekom a Vodafone-nal és O2-val közösen sikeres DVB-H teszteket hajtott végre Németországban. A következő, azaz a szolgáltatás beindításáról szóló pályázatot, azonban elvesztették egy média konzorciummal a Mobile 3.0-val szemben. Mit tehet ebben a helyzetben a három óriás? Bérelni fogja a paltformot a nyertestől? Neeeeem . . .

Az óriások köcsög kedvükben voltak, és elhatározták: inkább szabotálják az egész DVB-H szolgáltatást.

Ennek módja pedig nem más, mint hogy az ingyenes DVB-T adás vételére alkalmas készülékeket helyeznek forgalomba. Olyanokat, mint az LG HB620T vagy a GIGABYTE GSmart t600 - hát nem aranyosak a kihúzható antennákkal? - Ezenkívül persze hatalmas kampányt indítottak a DVB-T mellett, úgyhogy valami azt súgja a teleszkópos antenna nemsokára trendi lesz németországban: Was? Dein Handy hat keine teleskopische Antenne? Du bist soooo unkool.

Reményeik szerint a Mobile 3.0 szolgáltatása már halva fog megszületni, mivel ki fizetne a DVB-H szolgáltatásért, amikor ott az ő ingyenes DVB-T vevő telefonjuk. Valahol jól gondolják... Fogyasztóként akár örülhetnénk is a havidíjmentes mobiltévének, a helyzet viszont nem ilyen egyszerű, és most térjünk vissza egy pillanatra azokhoz a kihúzható antennákhoz, de előtte egy kis áttekintés:

A DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) a hagyományos földi (nálunk PAL) műsorszórást hivatott felváltani, digitális alapokon. A DVB-H (... Handheld) a hordozható készülékekre optimalizált változat, aminek legfőbb erénye a time-slicing, ami az akkumulátorunk töltését igyekszik óvni. Amíg egy tipikus DVB-H telefonon (Nokia N77) 5 órát tévézhetünk, addig a DVB-T adást (például a fenti GSmart készülékkel) csak 2 órán át élvezhetjük.

Az antenna, illetve annak hiánya szintén a handheld optimalizáció része. Ez a szabvány ugyanis átlagosan 5-6 Db-lel növeli az effektív jelszintet a DVB-T szabvánnyal szemben, így a mobil beépített antennája is megfelelő jelszintet biztosít a vételhez (persze csak az UHF frekvenciában).

Bővebben:

Szólj hozzá!

Címkék: németország t mobile dvb t dvb h

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

digiCAST

Varga Bence hiánypótló orgánuma a digitális műsorszórás rejtelmeiről, avagy egy lelkes médiaamatőr naplója.

Címkék

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása