Adásban vagyunk: DVB-H tesztek

2008.07.16. 16:15 vbence

ON AIR Gőzerővel folynak a DVB-H tesztek, az Új Média éppen szivárog be a kulcslyukon, HD-READYk vagyunk már, sőt egyenesen drótnélküliek. A forradalom elkerülhetetlen. Vajon a digitális technika meghozza az alkotás rég várt szabadságát, vagy inkább az agymosás még tökéletesebb eszköze lesz? - Természetesen a második a heleyes válasz, viszont vannak ennél érdekesebb kérdések is . . .

Röviden: izgalmas idők ezek egy magamfajta geek számára.

A blog, indulásához szükséges kritikus tömegét a magyarországi DVB-H tesztekkel érte el. Az egész úgy kezdődött, hogy észreveszem a csereberélt Dazzle Video Collector 2008 (Pinnacle) kártyámon a nem-megszokott adókat (VIVA, Eurosport stb.) Persze egyik program (DVBDream, ProgDVB) se tudja megjenelíteni az adást. A lementett TS fájlban pedig mindenféle Nokia és T-Mobile szövegek voltak. Aztán a cellanapló bejegyzéséből leesett: a kártyám a DVB-H tesztadását fogta.

Pár nap múlva rá is akadtam egy programra, a Deconits által készített dvbSam-ra (-re?). Ezzel a csodaprogival már rengeteg információt lehetett begyűjteni a streamről, sőt a csomagban még nézni is lehetett a free-to-air adókat (Duna, Autonómia, M1, M2).

DVB-H Duna"Megihatja az egész üveggel. Hát igyál!"

Ahogy írtam, nézni lehetett ugyan a csatornákat, hangjuk viszont nem volt, és a kép is csak bélyeg méretben látszott. Ekkor elhatároztam, hogy írok egy saját demuxert, ami emészthető formára hozza a DVB-H streamet, amit aztán VLC vagy Quicktime segítségével lehet majd nézni. Az elgondolás jó volt, viszont becsúszott egykét hiba, úgyhogy erőfeszítéseimet nem koronázta túl sok siker.

Pár hete unalamas perceimben ismét felvettem a fonalat, végigböngésztem a programot, okosítottam a kapcsolódó SDP fájlt, és végre valahára feltűnt John Wayne a féléve rögzített TS fájból a Quicktime képenyőjén. Hangja ugyan cincogós volt még, de legalább volt neki. Pár napra rá megvoltak a megfelelő SDP beállítások a hanghoz (a megfelelő mintavételezési frekcenciájához) is.

Itt tartunk most. A saját demuxer segítségével tudom nézni a DVB-H tesztadást, amihez immáron a Vodafone is csatlakozott, ami jó. Ha van rá igény a DVB-H demuxer programomat picit felhasználó baráttá téve szivesen közreadom.

No, de bemutatkozásnak ennyi bőven elég lesz, elvégre is egy blogról van szó. More to follow... vbence out.

Szólj hozzá!

Címkék: blog vodafone t mobile dvb h

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Utolsó kommentek

digiCAST

Varga Bence hiánypótló orgánuma a digitális műsorszórás rejtelmeiről, avagy egy lelkes médiaamatőr naplója.

Címkék

Friss topikok

Linkblog

süti beállítások módosítása